Loading...
 Start Page
Φιλοζωϊκός Όμιλος Καλαμάτας  ΦΟΚ
Καλαμάτα
Ο Φιλοζωϊκός Όμιλος Καλαμάτας είναι μια νόμιμη, μη κυβερνητική, φιλοζωϊκή οργάνωση η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους. Οικονομικά ο Φ.Ο.Κ. στηρίζεται στις συνδρομές των μελών του και χορηγίες. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1996 από μια μικρή ομάδα Ελλήνων και ξένων ζωόφιλων, οι οποίοι είχαν την επιθυμία να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Ο Φ.Ο.Κ. βασίζεται στην εθελοντική βοήθεια. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Μετά από πολλαπλά αιτήματα και συζητήσεις με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας ο Φ.Ο.Κ. κατάφερε να αναλάβει ο Δήμος- βάσει νομοθεσίας- τις ευθύνες του για τα αδέσποτα ζώα (Νόμος 4039/2012).
Από το 2010 ο Φ.Ο.Κ. σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας  προσπαθεί με το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων, που προβλέπει περισυλλογή, στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική σήμανση και επαναφορά των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, να μειώσει τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων.
Η επιτυχία αυτού του έργου θα εξαρτηθεί και από τους πολίτες του Δήμου Καλαμάτας  οι οποίοι είναι κάτοχοι δεσποζόμενων ζώων τα οποία δεν είναι στειρωμένα με αποτέλεσμα να γεννούν ανεξέλεγκτα και βάσει στατιστικών στοιχείων από επιστήμονες το 95% να καταλήγουν στο δρόμο, περίπου 2.000 κουτάβια το έτος – μόνο στον Δήμο Καλαμάτας.
Ο ξύλινος οικίσκος ο οποίος βρίσκεται στην οδό Νέδοντος, νοτίως της γέφυρας της οδού Μακεδονίας στεγάζει τα γραφεία του Φιλοζωικού.
Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Φ.Ο.Κ., για παροχή κατάλληλης  ζωοτροφής για σκυλιά, την οποία διαθέτει στον ΦΟΚ ο οποίος φροντίζει για την παροχή τροφής σε αδέσποτα με οργανωμένο τρόπο, σε χώρους που έχουν εντοπισθεί ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα. Οι διανομές έχουν ξεκινήσει από 05.06.2014.
Πέρα όμως από την συνεργασία και τις προσπάθειες του Φ.Ο.Κ. & του Δήμου Καλαμάτας κάθε πολίτης πρέπει να κατανοήσει ότι το αδέσποτο δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο αλλά ένα μόνιμο στοιχείο της σημερινής κοινωνίας και θα πρέπει όλοι μας να το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και με σεβασμό.
Ένας τρόπος για να συμβάλλουμε σημαντικά στην προσπάθειά αντιμετώπισης του φαινομένου των αδέσποτων ζώων είναι με το να γίνουμε εθελοντές του Φ.Ο.Κ. ή μέλη του Φ.Ο.Κ. με 6μηνη συνδρομή 15 ευρώ και ετήσια (12μηνη) 30 ευρώ. Οι εθελοντές μπορούν να απασχοληθούν σε οποιονδήποτε από τους παρακάτω τομείς:
-Να φροντίζουν τα αδέσποτα στο φυσικό τους περιβάλλον βοηθώντας στην κοινωνικοποίηση τους.
-Να προσφέρουν φιλοξενία σε κάποιο ζώο προσωρινά για όσο διάστημα μπορούν ή μέχρι να βρεθεί η ανάδοχη οικογένειά του.
-Να μεταφέρουν τα ζώα με το δικό τους όχημα όταν χρειάζεται στον κτηνίατρο ή σε οικογένειες που θα φιλοξενούν προσωρινά τα ζώα.
-Να προωθούν αγγελίες ζώων προς υιοθεσία μέσω internet και αφισοκόλλησης.
-Να απασχοληθούν σε χώρους όπου φιλοξενούνται προσωρινά τα ζώα.
-Στην περισυλλογή έκτακτων περιστατικών.
-Τάισμα αδέσποτων και έλεγχος ανά περιοχές.
-Έλεγχος ευζωίας και συνθηκών διαβίωσης των υιοθετημένων ζώων.
-Εύρεση χορηγιών.
-Εργασίες Γραφείου - Internet και τηλεφωνική κάλυψη καθημερινών περιστατικών.
-Βοήθεια κατά την προετοιμασία ομαδικών αποστολών.
-Φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων και φωτογράφηση αδέσποτων ζώων.
-Προτάσεις για χώρους διοργάνωσης εκδηλώσεων και συμμετοχή σε αυτές.
-Ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία.
Αν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε οικονομικά τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω στοιχεία:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μακεδονίας και Νέδοντος, Τ.Κ. 24100 Καλαμάτα
Τηλ. 6947962410
Facebook.com/pages/Φιλοζωικός-Όμιλος-Καλαμάτας
philozoikos.omilos.kalamata@gmail.com
Υπεύθυνος επικοινωνίας: ΠΕΖΩΝΗ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6939160554/6947962410
Email επικοινωνίας: philozoikos.omilos.kalamata@gmail.com
Διεύθυνση: Καλαμάτα
Πόλη: Καλαμάτα
Τ.Κ.: 24100
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2023 Dogs' Voice