Loading...
 Start Page
Φιλοζωική παιδεία στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 04 Μάρ 2016

Μια έννοια που δυστυχώς με μεγάλη προσπάθεια έχει αρχίσει να αποκτά ένα νέο περιεχόμενο στη χώρα μας. 

Σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με νεαρό συνάδελφο μου στη δουλειά:

- Έχω δύο σκύλους Cane Corso και θα τα ζευγαρώσω τον άλλο μήνα

- Μην τα ζευγαρώσεις σε παρακαλώ, ζεις στην Ελλάδα του 2016 με 3 εκατομμύρια αδέσποτα

- Μα γιατί; Έχω βρει οικογένειες για όλα και πρέπει να κάνει μια γέννα το θηλυκό

- Οι οικογένειες που έχεις βρει θα μπορούσαν να υιοθετήσουν έναν σκύλο, το θηλυκό μπορεί να στειρωθεί χωρίς να κάνει καμία γέννα χωρίς κανένα πρόβλημα για την υγεία του.

- Μα δεν θέλουν έναν οποιοδήποτε σκύλο, θέλουν έναν σκύλο ράτσας θέλουν ένα Cane Corso και δεν θα έπαιρναν κάτι άλλο. Δεν έχουν δικαίωμα να θέλουν ένα σκύλο ράτσας;

- Δηλαδή θέλουν έναν σκύλο μόνο και μόνο επειδή είναι μιας συγκεκριμένης ράτσας ενώ δίπλα τους καθημερινά πεθαίνουν σκύλοι στο δρόμο;

- Ναι.

- Έχουν κάποιο αντικειμενικό λόγο να θέλουν οπωσδήποτε ράτσα;

- Όχι. Απλά τους αρέσουν τα Cane Corso.

- Δεν σε προβληματίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν έναν σκύλο αλλά κάτι το οποίο απλά να συμβάλει στην εικόνα τους η οποία θεωρούν ότι με έναν σκύλο ράτσας ενισχύεται; 

- Όχι. Είναι παράλογο αυτό που λες. Απλά τους αρέσουν μόνο οι σκύλοι ράτσας. 

- Τους αρέσουν γιατί τους θεωρούν "ανώτερους" από τους ημίαιμους. Με την ίδια λογική που θεωρούν όσους έχουν σκύλους ράτσας "καλύτερους" από όσους έχουν υιοθετήσει ημίαιμους. Αν δεν έβαζες τους σκύλους σου να ζευγαρώσουν θα αγόραζαν έναν σκύλο ράτσας για τον ίδιο λόγο. 

- Ακριβώς. Άρα οι ημίαιμοι σκύλοι απευθύνονται σε άλλο κοινό. Αυτός που θελει ράτσα θα πάρει μόνο ράτσα.

- Αυτός που θέλει σκύλο ράτσας οφείλει να πάρει σκύλο ράτσας από νόμιμο εκτροφέα και μόνο. Αυτός που θέλει να υιοθετήσει οφείλει αντίστοιχα να επιλέξει ανάμεσα στους σκύλους που δίνονται για υιοθεσία ανεξαρτήτως ράτσας. Μπορεί να βρει και εκεί έναν καθαρόαιμο σκύλο ράτσας. Εσύ που θες να ζευγαρώσεις τον σκύλο σου πρέπει να μπορείς να το κάνεις μόνο με ειδική άδεια. Το κοινό το οποίο εννοείς θα μπορεί να υπάρχει χωρίς κανένα πρόβλημα στην Ελλάδα όταν βρεθεί μια λύση με τα αδέσποτα. Τότε όλοι θα μπορούν να αγοράζουν από νόμιμους εκτροφείς ή από προσωρινούς εκτροφείς με άδεια σαν εσένα. Εκεί πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε. Μέχρι τότε όμως υπάρχουν 3 εκατομμύρια αδέσποτα. Όποιος αγαπάει τους σκύλους δεν μπορεί να ζευγαρώνει ανεξέλεκτα τους σκύλους του ακόμα και αν είναι της ίδιας ράτσας και οι δύο ακόμα και αν έχει βρει οικογένειες για όλους. 

- Δεν μπορεί κανείς να μου απαγορεύσει να ζευγαρώσω τους σκύλους μου. 

- Δεν μπορεί κανείς να μου απαγορεύσει να πιστεύω ότι κάνεις κακό με αυτή σου τη στάση σε χιλιάδες ζώα που ζουν σε καταφύγια και περιμένουν γιατί εσύ και ο κάθε εσύ δεν καταλαβαίνετε ότι πρέπει να σταματήσετε να αναπαράγετε ζώα χωρίς να είστε νόμιμοι εκτροφείς. 

- Αυτά να τα πεις στο Υπουργείο. 

- Αυτά έπρεπε να στα έχουν πει στο σπίτι σου και στο σχολείο. 

Όπως καταλαβαίνετε είμαστε μόνοι μας. Μόνοι μας προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο σε πλήρη απουσία οργανωμένης πολιτικής για τα αδέσποτα, νομικού πλαισίου και φιλοζωικής παιδείας. 

Είμαστε μόνοι μας αλλά δεν είμαστε λίγοι. Και σύντομα θα τα καταφέρουμε. Θα καταφέρουμε σε μια χώρα που δεν ασχολείται κανείς να μην πεθαίνουν αβοηθήτα ζώα δίπλα μας στο δρόμο, να μην υπάρχει σκύλος που δεν έχει καταχωρημένο microchip, που ζει σε καταφύγιο, που κακοποιείται και κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό. 

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice