Loading...
 Start Page
Ταφόπλακα στη φιλοζωική δράση το νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 23 Μάρ 2018

Παγωμένη η φιλοζωική κοινότητα διαβάζει τη σειρά ρυθμίσεων που προτείνονται στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς και με το οποίο θεσμοθετείται ολοκληρωτικά η απαγόρευση άσκησης φιλοζωικού έργου από τα σωματεία αλλά και τους απλούς πολίτες. 

Θα επανέλθουμε με αναλυτική αποδόμηση των προτεινόμενων διατάξεων τις οποίες θα καταθέσουμε και στη διαβούλευση αλλά μέχρι τότε ας δούμε τα πιο προβληματικά σημεία του σχεδίου νόμου: 

1. Απαγορεύει την διενέργεια πράξεων που άπτονται στους καταστατικούς σκοπούς των φιλοζωικών σωματείων, όπως είναι η διάσωση ζώων και η προώθηση τους σε υιοθεσίες. Καθιστά παράνομη την δημοσίευση αγγελίας υιοθεσίας σε sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σωματείων και ιδιωτών. Θέτει προϋποθέσεις για τη συνεργασία Δήμων - φιλοζωικών οι οποίες ουσιαστικά αποκλείουν το 95% των φιλοζωικών σωματείων. 

2. Ανοίγει τον δρόμο για την με συνοπτικές διαδικασίες ευθανασία αδέσποτων ζώων με τίτλο λεϊσμανίασης.  

3. Καθιστά αδύνατη την υιοθεσία αδέσποτου ζώου από πολίτες που διαμένουν εκτός Ελλάδας. 

4. Μειώνει τα πρόστιμα για την κακοποίηση, τον βασανισμό, την κακή και βάναυση μεταχείριση ζώων, τον πνιγμό, τη φόλα, το κάψιμο, το κρέμασμα, τη σύνθλιψη και τον ακρωτηριασμό και ρητά δεν τα εντάσσει στη μη σύννομη θανάτωση ζώων. 

5. Προβλέπει την μη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας σε ζώα που δεν φέρουν σήμανση, χωρίς αντίστοιχη υποχρέωση στους κτηνιάτρους να τοποθετήσουν ηλεκτρονική σήμανση ή να αναφέρουν τη μη σήμανση και τον ιδιοκτήτη αφού ολοκληρωθεί φυσικά η φροντίδα και περίθαλψη του ζώου. 

6. Μεταβιβάζει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς στους Δήμους αποκλείοντας κάθε ουσιαστική παροχή βοήθειας από σωματεία και ιδιώτες και καθιστά τους Δήμους αποκλειστικά αρμόδιους για την προώθηση αδέσποτων ζώων σε υιοθεσίες μέσα από το δικό τους site και το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό οι οποίοι στην αιτιολογική έκθεση κρίνονται ως αναποτελεσματικοί! 

7. Επαναφέρει με διατάξεις που αφορούν  στις προϋποθέσεις επανένταξης των αδέσποτων στον αστικό ιστό τις εξαγγελίες για εξορία των ζώων σε εκχερσωμένες εκτάσεις και σε συνδυασμό με την πλήρη αποπομπή των φιλοζωικών οργανώσεων από πράξεις που αφορούν στην υιοθεσία των ζώων μπορεί κάποιος να φανταστεί ήδη την κατάληξη των ζώων αυτών.

Οι προθέσεις του Υπουργείου είναι σαφείς και η φιλοζωική κοινότητα ενωμένη θα καταθέσει αναλυτικά όλες τις ενστάσεις επί της πρότασης νόμου που αν ψηφιστεί τελικώς με τις διατάξεις που περιέχει σήμερα θα οδηγήσει σε ατέρμονη διαιώνιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων. 

Η ομάδα του Dogs' Voice

 

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice