Loading...
 Start Page
Σχέδιο νόμου ΥΠΑΑΤ: Η θέση μας για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 03 Ιούλ 2020
Το σχέδιο νόμου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη που βρίσκεται σε διαβούλευση περιλαμβάνει πρόβλεψη για κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις.

Το άρθρο προβλέπει τη δυνατότητα για εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων. Μέχρι στιγμής συγκεντρώνει τα περισσότερα σχόλια και στην πλειοψηφία τους είναι αρνητικά.

Η θέση μας:

1. Είμαστε απολύτως και ξεκάθαρα ΕΝΑΝΤΙΟΝ της κατασκευής καταφυγίων ζώων σε χώρους σκοπίμως μη προσβάσιμους στο κοινό και μάλιστα σε χώρους που βρίσκονται στην απόλυτη ασυδοσία διαχείρισης των Δήμων. 

2. Πιστεύουμε ότι κάθε Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο και να εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα προστασίας και διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Η σημερινή εμπειρία έχει δείξει ότι τα δημοτικά κυνοκομία στην Ελλάδα ακόμα και όταν ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις καταλήγουν σε αποθήκες ζώων τα οποία φυλακίζονται μόνο και μόνο για να μην ενοχλούν όσους δεν τους αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα στη ζωή και την ευζωία τους. Για αυτό ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τα δημοτικά καταφύγια θα πρέπει με νομοθεσία να λειτουργούν κοντά στον αστικό ιστό, σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, να προβλέπουν μόνο την προσωρινή παραμονή ζώων σε ανάγκη, να λειτουργούν ως κέντρα υιοθεσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία και να υπάρχει έλεγχος για τις συνθήκες ευζωίας από φορείς στους οποίους συμμετέχουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων. 

3. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου που θέλει να απελευθερώσει τις δυνατότητες των δήμων να ανεγείρουν καταφύγια κατά το δοκούν είναι σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. Η μόνη νομοθετική παρέμβαση στη λογική της απελευθέρωσης εκτάσεων για την ανέγερση καταφυγίων ζώων θα είχε νόημα να τοποθετήσει τα καταφύγια ζώων συντροφιάς κοντύτερα στον αστικό ιστό και όχι μακρύτερα.

Θέλουμε καταφύγια προσωρινής παραμονής αδέσποτων ζώων διεθνών προδιαγραφών τα οποία θα προωθούν την υιοθεσία αδέσποτων, την παιδεία και τον εθελοντισμό και θα λειτουργούν υποχρεωτικά σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε να αποσυρθεί και το συγκεκριμένο άρθρο και η λογική πίσω από αυτό. Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να γίνει εφ' όλης της ύλης, όχι αποσπασματικά σε διατάξεις άσχετων νομοσχεδίων και σε κάθε περίπτωση με μια συγκεκριμένη στρατηγική, πλάνο, αρχές προστασίας των ζώων, πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων με φιλοζωικούς φορείς και φυσικά με συνεχή έλεγχο των Δήμων και συνέπειες για όσους δήμους εγκληματούν εις βάρος των ζώων. 
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice