Loading...
 Start Page
Πριν ψάξεις για φιλοζωική σκέψου
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 27 Φεβ 2018

Καθημερινά οι κλήσεις σε φιλοζωικές πολλαπλασιάζονται και ο λόγος είναι προφανής: Εγκαταλείψεις και κακοποιήσεις ζώων που πλέον δεν περνάνε απαρατήρητες, νέα κουτάβια από γέννες και ανεξέλεκτη αναπαραγωγή, γείτονες με ζώα φυλακισμένα σε μπαλκόνια.

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, άνοιξη, χειμώνα πριν καλέσετε μια φιλοζωική σκεφθείτε να βοηθήσετε ένα περιστατικό αδέσποτου ζώου αφιερώνοντας λίγο προσωπικό χρόνο μεγιστοποιώντας τα αποτελέσματα για τη θεραπεία και υιοθεσία του:

1. Για χτυπημένα ζώα που βρίσκετε στο δρόμο ο χρόνος είναι πολύτιμος: Μην περιμένετε να έρθει κάποιος εθελοντής ώρες μετά. Μεταφέρετε το ζώο σε ασφαλές σημείο και βρείτε στο διαδίκτυο πλησιέστερα κτηνιατρεία. Καλέστε αυτά που εξυπηρετούν περισσότερο τη διαδρομή σας και ρωτήστε αν συνεργάζονται με την φιλοζωική της περιοχής. Προσπαθήστε να μεταφέρετε εκεί το ζώο για μια πρώτη εκτίμηση και μετά καλέστε τη φιλοζωική για να δείτε πόσο μπορεί να σας συνδράμει με καλύτερες τιμές και με φιλοξενία. Θα αφιερώσετε μια ώρα από τη ζωή σας αλλά η τυχη ενός ζώου θα αλλάξει για χρόνια.

2. Για κουτάβια που γέννησε το θηλυκό σας κατοικίδιο και δεν καταφέρατε να δώσετε: Αν ανήκετε στο ανθρώπινο είδος που σημαίνει ότι δεν σκέφτεστε καν να κάνετε ευθανασία στα κουτάβια ή να τα εγκαταλείψετε κάπου η φιλοζωική μπορεί να σας βοηθήσει μόνο μέσα απο τα δίκτυα της για υιοθεσίες. Μην περιμένετε να έρθει κάποιος και να τα πάρει γιατί δεν μπορέιτε να τα φροντίσετε. Αξιοποιείστε τα διαθέσιμα δίκτυα της φιλοζωικής κοινότητας για να βρεθεί ένα υπεύθυνο σπίτι γρήγορα και παράλληλα προσπαθείστε και εσείς σε αυτή την κατεύθυνση. Αμέσως μετά στειρώστε το θηλυκό σας κατοικίδιο και αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα συμβουλευτείτε το δήμο για το πρόγραμμα στειρώσεων που τυχόν διαθέτει.

3. Μετακόμιση σε εσωτερικό/εξωτερικό: Από τη στιγμή που αποφασίζετε να μετακομίσετε και είστε απολύτως βέβαιοι ότι το κατοικίδιο σας δεν μπορεί να ακολουθήσει ξεκινήστε ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ τις διαδικασίες για υιοθεσία του κατοικίδιου σας. Μην περιμένετε να φτάσει η τελευταία εβδομάδα για να φανεί επείγον το θέμα σας. Καλέστε τη φιλοζωική για να σας βοηθήσει μέσα από το δίκτυο της να βρεθεί μια καλή υιοθεσία.

4. Αδέσποτο που φαίνεται υγιές σε κατοικημένη περιοχή: Σε αρκετές περιπτώσεις αδέσποτα ζώα που φαίνονται υγιή φροντίζονται είτε από κατοίκους της περιοχής είτε από εθελοντές της περιοχής. Απομακρύνετε ένα τέτοιο αδέσποτο ζώο ΜΟΝΟ αν έχετε σκοπό να το υιοθετήσετε ΕΣΕΙΣ υπεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής αν το φροντίζει κάποιος και καλέστε τη φιλοζωική μόνο αν σκοπεύετε να το υιοθετήσετε υπεύθυνα.

5. Γέννα με κουτάβια στο δρόμο: Η πιο δύσκολη πίστα ενός φιλόζωου! Κανείς δεν θέλει να αναλάβει 8 κουτάβια που βρέθηκαν παρατημένα να πεθάνουν κάπου. Λογικό. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο μεταφέρετε τα κουτάβια σε ασφαλές σημείο κατοικημένης περιοχής και προσπαθήστε να τα πάτε σε κτηνίατρο για πρώτες βοήθειες αφού ελέγξετε ότι η μητέρα τους δεν είναι κοντά. Όταν είστε σε κτηνίατρο καλέστε τη φιλοζωική της περιοχής και προσπαθήστε από κοινού να βρεθούν φιλοξενίες. Η φιλοζωική ενδεχομένως να μπορέσει να βρει έναν χώρο σε ασφαλές μέρος για να μείνουν προσωρινά. ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ σε καμία περίπτωση στο σημείο που τα βρήκατε και είναι αδύνατη η πρόσβαση σε άλλους εθελοντές.

6. Περιστατικά κακοποίησης: Είστε μάρτυρας κακοποίησης ζώου σε καθημερινά ή τυχαία. ΜΗΝ προσπεράσετε. Συλλέξτε στοιχεία αν έχετε πρόσβαση στο σημείο, προσπαθήστε να μιλήσετε ήρεμα με αυτόν που κακοποιεί το ζώο και αν αντιμετωπίσετε εχθρική συμπεριφορά και φοβάστε να εμπλακείτε προσωπικά επικοινωνήστε με το info@dogsvoice.gr ή με τη φιλοζωική της περιοχής για να προχωρήσουμε την καταγγελία νομικά. Αν δεν φοβάστε την επιθετική συμπεριφορά κάποιου καλέστε ΑΜΕΣΩΣ την αστυνομία να βεβαιώσει την κακοποίηση και επικοινωνήστε τότε μαζί μας ή με τη φιλοζωική. Ο νόμος πλέον σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ανώνυμη καταγγελία και να γίνει σύσταση στον ανεύθυνο κηδεμόνα, πραγματοποιήστε αυτή την ενέργεια και αν η κακοποίηση συνεχιστεί επικοινωνήστε αμέσως μαζί μας.

7. Χάθηκε - Βρέθηκε: Αν χάσατε σκύλο τυπώστε αφίσες, τοποθετήστε τις στην περιοχή που χάθηκε το ζώο και επικοινωνήστε με την φιλοζωική της περιοχής να σας συνδράμει στο δίκτυο της. Αν βρήκατε ζώο που έχει χαθεί καλέστε στο αστυνομικό τμήμα, στην φιλοζωική της περιοχής και προσπαθήστε να το κρατήσετε σε ασφαλές σημείο μέχρι τις επόμενες ώρες που θα βρεθεί ο ιδιοκτήτης του.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι οι εθελοντες φιλοζωικών οργανώσεων είναι απλοί πολίτες που προσπαθούν από τον ελεύθερο χρόνο τους να φροντίσουν πολλά περιστατικά, έχουν ζωή, δουλειές και υποχρεώσεις και ακούν καθημερινά δεκάδες προβλήματα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο κουρασμένοι από όλους εμάς.

Αν θες πραγματικά να φέρεις μια αλλαγή στη ζωή ενός ζώου γίνε κομμάτι της, αφιερωσε λιγο από το χρόνο σου. Θα συμβεί μια φορά για λίγες μέρες και θα συνεχίσεις όπως πριν. Ένα ζώο όμως θα σωθεί για πάντα.

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice