Loading...
 Start Page
Παροχή ξηράς τροφής για τη σίτιση αδέσποτων από Δήμους εν μέσω κρίσης κορονοϊου
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 24 Μάρ 2020
Οι Δήμοι όπως και όλο το ελληνικό δημόσιο υπάγονται σε μια τραγική γραφειοκρατία ακόμα και για το πιο απλό θέμα του κόσμου παρότι έχουν μηχανισμούς σε έκτακτες περιπτώσεις να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα. 

Συγκεκριμένα μέσα στην κρίση που όλοι ζούμε τις τελευταίες ημέρες και δεδομένων των μέτρων καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει ανακύψει ζήτημα αναφορικά με:

1. Τον εφοδιασμό ξηράς τροφής για τη σίτιση αδέσποτων δεδομένου ότι ΟΛΑ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι κλειστά και 
2. Άδειες για σίτιση αδέσποτων σε εθελοντές είτε κοντά είτε μακριά από την κατοικία τους.

Πάμε να τα δούμε το θέμα της προμήθειας ξηράς τροφής εν αναμονή των μέτρων που αναμένονται σήμερα από την κυβέρνηση για την κυκλοφορία εθελοντών:

Παροχή ξηράς τροφής από Δήμους:

Κάθε δαπάνη που κάνει ένας δήμος υπάγεται σε έναν κωδικό του προϋπολογισμού. Οι προϋπολογισμοί ανα-διαμορφώνονται 3 φορές το χρόνο περίπου για να συμπεριλάβουν δαπάνες που τυχόν προκύπτουν. Αν ένας δήμος έχει στον προυπολογισμό του κονδύλι για τη σίτιση όπως και υποχρεούται βάσει 4039/2012 το οποίο δεν έχει εξαντληθεί μπορεί μέσα σε μια εβδομάδα να αγοράσει τροφή για τα αδέσποτα και να τη διανείμει. 

Αν δεν έχει μπορεί να βρει από άλλον κωδικό (είναι δύσκολο) ή να κάνει αναμόρφωση προυπολογισμόυ για να πιστώσει το κονδύλι αυτό με παραπάνω χρήματα (πάρα πάρα πολύ δύσκολο τώρα γιατί απαιτεί υπογραφές από πολλούς). Αυτή η διαδικασία θέλει 1 μήνα μέχρι να αγοραστούν τροφές τελικά για τα ζώα. 

Όσοι δήμοι δίνουν τροφές έχουν κάνει πρόβλεψη στον προυπολογισμό με κονδύλι που δεν έχει εξαντληθεί, αγόρασαν έγκαιρα και έδωσαν ή βρήκαν άλλη λύση να αγοράσουν. Όσοι δεν δίνουν είτε δεν έχουν πρόβλεψη στον προυπολογισμό, είτε το κονδύλι έχει εξαντληθεί είτε δεν έχουν δυνατότητα να καλύψουν την αδυναμία τους αυτή από άλλα κονδύλια.

Τι προτείνουμε: 
1. Να γίνει καταγραφή αναγκών από το Υπουργείο Εσωτερικών των Δήμων που δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν άμεσα τροφές.
2. Να επιτραπεί από το Υπουργείο εκτάκτως να αποδεσμευτεί για ποσό έως 20.000 ευρώ η δυνατότητα αξιοποιήσης κονδυλίων άλλων κωδικών τα οποία λόγω της κρίσης δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αυτή τη στιγμή με μόνη απόφαση Δημάρχου για την αγορά ξηράς τροφής για τα αδέσποτα με τη διαδικασία απευθείας αναθέσεως. 
3. Μεγάλες εταιρείες να καλύψουν άμεσα ως δωρεά κάποια από την ποσότητα στη λογική https://digitalsolidarity.gov.gr/ Digital Solidarity Greece με την οποία εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών έκαναν δώρα και δωρεά υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Τι κάνουμε:
Στείλαμε ήδη σε ΟΛΕΣ τις μεγάλες εταιρείες ξηράς τροφής επιστολή με την οποία ζητάμε να δωρισθούν σε δήμους που δεν έχουν δυνατότητα να καλύψουν ανάγκες σίτισης αδέσποτων ζώων ποσότητες ξηράς τροφής επαρκείς για να καλυφθούν ανάγκες τουλάχιστον για τις επόμενες 15 ημέρες. 

Αναμένουμε απάντηση για να σας ενημερώσουμε.
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice