Loading...
 Start Page
Μύθοι και αλήθειες για τις αδέσποτες γάτες
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 21 Οκτ 2020

Οι γάτες γίνονται συχνά θύματα μύθων και προκαταλήψεων, με γνωστότερη αυτή της φοβερής κακοτυχίας που δήθεν φέρνουν στους ανθρώπους εκείνες με μαύρο χρώμα. Συχνά, οι μύθοι που ακολουθούν τις γάτες αναφέρονται σε μυστηριώδη ή αστεία γεγονότα. Όταν πρόκειται για αδέσποτες γάτες όμως, μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την ασφαλή διαβίωσή τους. Καλό θα ήταν λοιπόν, να καταρρίψουμε μερικούς. 

Μύθος 1: Είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες γυναίκες να έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε γάτα.

Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που δύναται να προκαλέσει λοίμωξη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ αν μολυνθεί μια γυναίκα που κυοφορεί, είναι πιθανό να μολυνθεί και το ίδιο το έμβρυο. Κύριος ξενιστής του τοξοπλάσματος είναι η γάτα, στην οποία το παράσιτο μπορεί να βρεθεί μόνο στα περιττώματά της. Συνεπώς, η σωστή πρόληψη από τοξοπλάσμωση είναι ο συχνός και προσεκτικός καθαρισμός της άμμου της γάτας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και όσο γίνεται η αποφυγή των περιττωμάτων και όχι της ίδιας της γάτας.

Μύθος: Οι αδέσποτες γάτες είναι εχθρικές απέναντι στους ανθρώπους.

Οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα, λιγότερο συναισθηματικά εξαρτώμενες στους ανθρώπους σε σύγκριση τους σκύλους. Οι αδέσποτες γάτες ιδιαίτερα ενδέχεται να αποφεύγουν και να απομακρύνονται από ανθρώπους που τις πλησιάζουν κυρίως όμως επειδή τους φοβούνται και δεν έχουν εξοικειωθεί μαζί τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι επιθετικές απέναντί τους. Ο μόνος λόγος για να συμπεριφερθεί μια γάτα επιθετικά είναι αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει, αν δηλαδή την πλησιάσει κανείς με απότομες κινήσεις, ή έχει ο ίδιος επιθετική στάση. Πολλές αδέσποτες γάτες που σιτίζονται τακτικά από εθελοντές είναι πολύ φιλικές και πολύ πιο ευτυχισμένες όταν υιοθετούνται. 

Μύθος: Οι γάτες προτιμούν την “αδέσποτη ζωή” από τον εγκλεισμό σε διαμέρισμα για να εξερευνούν και να ασκούνται. 

Οι γάτες δεν επιλέγουν να είναι αδέσποτες. Οδηγούνται στο δρόμο από συνθήκες τις οποίες δεν ελέγχουν. Ασφάλεια, τροφή, περίθαλψη και στοργή είναι σαφέστατα αυτό που επιθυμούν τα ζώα και που έχουν ανάγκη. Όσο αφορά την άσκηση που χρειάζονται, μπορούν εύκολα να την πραγματοποίησουν ακόμη και εντός του διαμερίσματος με τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό. 

Μύθος: Είναι παράνομο να ταΐζουμε αδέσποτες γάτες. 

Η σίτιση αδέσποτων ζώων είναι απολύτως νόμιμη εφόσον ακολουθούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Οι Δήμοι, μάλιστα, έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη δυνατότητα να παρέχουν δωρεάν τροφή που προορίζεται για αυτά. Σε περίπτωση που δέχεστε απειλές για τη σίτιση αδεσπότων μπορείτε να κάνετε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας. 

Μύθος: Οι γάτες μεταφέρουν τον ιό Covid-19.

Έχει αναφερθεί ήδη πολλάκις, αξίζει όμως να το υπενθυμίσουμε για ακόμα μια φορά. Οι γάτες
δεν μπορούν να μεταδώσουν στους ανθρώπους τον ιό Covid-19. 

Μύθος: Οι αδέσποτες γάτες δεν πρέπει να στειρώνονται για να απολαύσουν τη μητρότητα

Τα ζώα δεν ερωτεύονται, αναπαράγονται από ένστικτο και συχνά όταν είναι αστείρωτα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο στο δρόμο. Οι γάτες και ειδικά οι αδέσποτες πρέπει να στειρώνονται και μάλιστα με σχέδιο. Είναι μάταιο να στειρώνει κανείς σποραδικά και αποσπασματικά γάτες. Το σωστό είναι να στειρώνονται ολόκληρες αποικίες και να τοποθετούνται δοχεία σίτισης προκειμένου οι γάτες να παραμένουν εκεί και να μην κινδυνεύουν με νέα μέλη που οδηγούν σε περαιτέρω αναπαραγωγή και έξαρση πληθυσμού. 

Κανένας μύθος δεν αποτελεί δικαιολογία για την εγκατάλειψη ή την επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε δεσποζόμενες και αδέσποτες γάτες. 

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice