Loading...
 Start Page
Μητρώο δεσποζόμενων ζώων σε κάθε Δήμο: Γιατί είναι σημαντικό
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 30 Νοέ 2016

Τρία εκατομμύρια αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα. Ένα νούμερο που αυξομειώνεται ανεπαίσθητα μόνο για να μας θυμίζει πάντα πόσο πίσω έχουμε μείνει σα χώρα στην εφαρμογή ορθών πολιτικών για την ευζωία των ζώων.

Ένα νούμερο το οποίο προέρχεται για τον πληθυσμό του σκύλου κατά 70% και για τον πληθυσμό της γάτας κατά 27% από δεσποζόμενα ζώα. Από κηδεμόνες δηλαδή κατοικιδίων που έχουν φροντίσει ο σκύλος ή η γάτα τους να κάνει τουλάχιστον μια γέννα και σε κάθε περίπτωση να μην στειρωθεί.

Μα δεν φταίει και το κράτος που δεν φροντίζει οι πολίτες να τηρούν τον νόμο; Φυσικά. Φταίει γιατί τα ζώα δεν είναι προτεραιότητα και αυτό εύκολα το αντιλαμβάνεται κανείς όταν χρειάζεται να απευθυνθεί σε κάποια πολιτειακή δομή για να τα προστατεύσει. Φταίει γιατί δεν έχει εκπαιδεύσει τους πολίτες μέσω της εφαρμογής του νόμου να συμμορφώνονται με τη θέληση τους στον περίφημο φιλοζωικό νόμο του 2012 και μετέπειτα του 2014.

Υπάρχει λύση; Μητρώο δεσποζόμενων ζώων σε κάθε Δήμο με καταχώριση κηδεμόνα κατοικιδίου, αριθμού microchip και επιλογή αν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Κίνητρα για καταχωρίσεις και μικρότερο κόστος για τοποθέτηση microchip και στειρώσεις.

Τι θα κερδίσουμε με αυτό; Θα αποκτήσουμε επιτέλους εικόνα. Θα μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα και ποια κατοικίδια δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, πόσα και ποια κατοικίδια μπορούν να αναπαραχθούν, ποια αδέσποτα φροντίζονται και προωθούνται σε υιοθεσία από τον Δήμο ή τη φιλοζωική και ποιος είναι ο πληθυσμός αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο που πρέπει να διαχειριστούμε. Το κυριότερο: θα μπορούμε να έχουμε εικόνα για όσους αναπαράγουν τα ζώα τους και κατά τα πρότυπα του εξωτερικού να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν δημιουργήθηκαν αδέσποτα από γέννες δεσποζόμενων κατοικιδίων.

Τι κερδίζει ο Δήμος; Μπορεί να εφαρμόσει, μαζί με μια σειρά από επιπλέον μέτρα και πρακτικές, ολοκληρωμένες λύσεις για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων και για τη διαχείριση και μείωση υπάρχοντος πληθυσμού αλλά και την μη αναπαραγωγή νέων αδέσποτων ζώων.

Στο Dogs' Voice δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την τοπική αυτοδιοίκηση βασισμένο σε πέντε κεντρικούς άξονες. Περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Μείνετε συντονισμένοι!

Η ομάδα του Dogs' Voice

 

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice