Loading...
 Start Page
Κυνοκομείο Σπάρτης: πήγαμε, είδαμε και αναλαμβάνουμε δράση
Κλίκ για μεγέθυνση
Δευτέρα 01 Φεβ 2021
Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ξεκινήσαμε από την Αθήνα για αυτοψία στα δύο κυνοκομεία της Σπάρτης οι Σεραφίνα Αβραμίδου, εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων, η Κατρίνα Τσάνταλη ιδρύτρια του A Little Shelter, η Σταματίνα Σταματάκου δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ.gr και η Έλενα Δέδε ιδρύτρια του Dogs' Voice προσκεκλημένες του Δήμου Σπάρτης. 

Φτάσαμε νωρίς το πρωί και μας περίμεναν στο πρώτο κυνοκομείο ο Δήμαρχος Σπάρτης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μαζί με 3 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης. Αντικρύσαμε 200 ζώα σε ένα χώρο που προορίζεται για πολύ λιγότερα, κάποια ήταν άρρωστα, πολλά από αυτά ήταν φοβικά και αρκετά ήταν δεμένα προκειμένου να περιορίζονται και να μην τσακώνονται με άλλα. 

Παρότι οι εθελοντές κάνουν το καλύτερο που μπορούν, η κατάσταση αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ και το πρώτο κυνοκομείο πρέπει να κατεδαφιστεί πλήρως σε βάθος χρόνου. Μέχρι τότε θα πρέπει να αναπλαστεί με στόχο να φιλοξενήσει το πολύ 100 ζώα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το δεύτερο καταφύγιο στο οποίο φιλοξενούνται 100 ζώα σε κάπως καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το πρώτο πλην όμως ήταν όλα δεμένα γεγονός το οποίο επηρεάζει σημαντικά το χαρακτήρα τους και τη μελλοντική προσαρμογή τους σε σπίτια. Τα περισσότερα ήταν εκεί αρκετό καιρό. Ο χώρος αυτός είναι σαφώς καλύτερος του πρώτου και μάλιστα έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ να λάβει χρηματοδότηση 250.000 ευρώ για να γίνει νόμιμο καταφύγιο 120 θέσεων με σωστές εγκαταστάσεις. 

Την Παρασκευή προς τιμήν της η Κατρίνα Τσάνταλη από το A Little Shelter πήρε από τη Σπάρτη και έφερε Αθήνα 5 κουτάβια και 1 θηλυκό ενήλικο σκύλο ο οποίος βρισκόταν σε άθλια κατάσταση υγείας προκειμένου να λάβουν κτηνιατρική περίθαλψη και να δοθούν για υιοθεσία. Επίσης, η Σταματίνα Σταματάκου πήρε ένα ζώο με λεισμανίαση, ψώρα και ερλίχια το οποίο και υιοθέτησε στο όνομα της για να το σώσει και να το φροντίσει σωστά. Eίναι αυτονόητο πώς 300 ζώα δεν μπορούν να απορροφηθούν από κατοίκους της περιοχής. Τα ζώα που κυκλοφορούσαν αδέσποτα εκτός καταφύγιου ήταν επίσης πάρα πολλά. Είναι επείγον να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός προκειμένου να μπορέσουν τα ζώα να υιοθετηθούν από κηδεμόνες σε αστικά κέντρα εκεί όπου ακόμα υπάρχει κάποια ζήτηση για υιοθεσίες. 

Οι οργανώσεις Dogs' Voice και A Little Shelter δεσμευτήκαμε να πάρουμε 50 ζώα τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να λάβουν κτηνιατρική περίθαλψη και να προωθηθούν σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Ήδη έχουμε επιλέξει ποια ζώα είναι αυτά και εκκρεμεί η αποστολή καρτελών υγείας, η φωτογράφιση τους από επαγγελματία που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα και η σωστή ανάρτηση τους για να βρουν τα παντοτινά τους σπίτια. Επιλέξαμε επίτηδες τα ζώα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρουν σπίτι: κουτάβια και ζώα μέχρι 15 κιλά και μέχρι 3 ετών. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση μιας σειράς δράσεων οι οποίες θα γίνουν με απόλυτη νομιμότητα, διαφάνεια και μνημόνιο του Δήμου Σπάρτης και των δύο ανωτέρω αναφερόμενων οργανώσεων. 

Αρκούν όμως όλα αυτά; ΟΧΙ

Για κάθε ζώο που φεύγει 5 έρχονται. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Για το σκοπό αυτό ξεκινάμε σήμερα οι οργανώσεις Dogs' Voice και A Little Shelter τη δημιουργία συγκεκριμένου προγράμματος για την περιοχή που περιλαμβάνει προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και φορείς και φυσικά καμπάνιες υιοθεσίας προκειμένου να μη μείνει κανένα ζώο χωρίς φωνή και ξεχασμένο. Αν το πρόγραμμα μας εγκριθεί από το Δήμο Σπάρτης θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του κλιμακωτά σε φάσεις προκειμένου να καταφέρουμε μέσα σε 9 μήνες η κατάσταση στη Σπάρτη να είναι εντελώς διαφορετική. 

Θα σας ενημερώσουμε τις επόμενες ημέρες για την πρόταση μας και την ανταπόκριση του Δήμου Σπάρτης. 
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice