Loading...
 Start Page
Δεν επιτρέπεται η εκτροφή ζώων συντοφιάς μέχρι την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το επιμέρους πλαίσιο
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 29 Ιούν 2016

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συντάχθηκε πρόσφατα ως απάντηση σε ερώτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με το νομοθετικό κενό που έχει προκύψει από την ψήφιση του ν.4039/2012 λόγω της μη έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει το κανονιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των εκτροφέων ζώων συντοφιάς. 

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος έδινε περιθώριο 6 μηνές στους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα αποκαθιστούσε το νομοθετικό κενό και θα εισήγαγε το πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του εκτροφέα και της αδειοδότησης του προσωρινού εκτροφέα, 4 χρόνια μετά την ψήφιση του ν.4039/2012 καμία σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει εκδοθεί. 

Σύμφωνα λοιπόν με την ως άνω γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους οι ασκούντες το επάγγελμα του εκτροφέα ζώων συντοφιάς είναι παράνομοι από το 2012 μέχρι και σήμερα λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου και παραμένουν παράνομοι μέχρι την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. 

Συμπερασματικά, από το 2012 και μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις είναι παράνομες κάθε είδους γέννες και από τα ιδιόκτητα κατοικίδια, που κάποιοι αναπαράγουν στο σπίτι τους και πωλούν, αφού η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο να αναφέρει τις ακριβείς προϋποθέσεις (π.χ. εγκαταστάσεις, συνθήκες, τετραγωνικά μέτρα, προσωπικό) δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή ζώων προς πώληση. Η απαγόρευση αυτή αφορά και στις περιπτώσεις ιδιωτών (άδεια προσωρινού εκτροφέα) και στις περιπτώσεις κτροφέων (άδεια επαγγελματία εκτροφέα). 

Αναμένουμε να δούμε αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κάνει δεκτή άρα και δεσμευτική την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. 

 

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice