Loading...
 Start Page
Γιατί διαφωνήσαμε με το σχέδιο νόμου και τι προτείνουμε
Κλίκ για μεγέθυνση
Τρίτη 27 Μάρ 2018
Με το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς διαφωνήσαμε ρητά καθώς η βάση πάνω στην οποία προτάθηκαν συγκεκριμένες διατάξεις ήταν αντίθετη αντίθετη με την αρχή της προστασίας των ζώων. Ας δούμε αναλυτικότερα γιατί:
Το σχέδιο νόμου που αποσύρθηκε σήμερα:
 • Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία.
 • Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.
 • Όποιος πολίτης η σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπτει η φιλοξενεί η διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5.000 ως 15.000 ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.
 • Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε επικουρικό του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν - θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τελει παθητική.
 • Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχειριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.
 • Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταίζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.
 • Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ) που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενω ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.
 • Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωϊκές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.
 • Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη η φιλοζωική οργάνωση η μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.
 • Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.
 • Όσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. Τα ζώα αυτά, που θα κατέληγαν εν απουσία υποδομών στους Δήμους; Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφοσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νεες προδιαγραφες που βάζει ο νόμος.
 • Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ. Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολωσσούς αλλα όχι 3 γάτες.
 • Επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων. Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία και οδηγεί σε σωρεία προβλημάτων διαχείρισης κρίσεων και σοβαρών περιστατικών. 
 • Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.

Τα πρόστιμα της κακοποίησης μειώνονταν στο μισό

 • Εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς χωρίς άδεια. Από 3.000 ευρώ, κατεβαίνουν στα 1.500 ευρώ.
 • Χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε μάχη η κυνομαχία. Από 10.000 ευρώ , το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
 • Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμός και λοιπά. Μείωση από τα 30.000 ευρώ, στα 15.000 ευρώ.

Τι θα πλήρωναν οι ιδιοκτήτες

 • Κόστος έκδοσης διαβατηρίου για κάθε ζώο συντροφιάς, σκύλο η γάτα, πέραν της ηλεκτρονικής σημάνσεώς του, το οποίο πρέπει να αγοράσει ο ιδιοκτήτης, ανεξάρτητα αν το ζώο πρόκειται να ταξιδέψει. Το διαβατήριο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας που δεν κοστίζει τώρα τίποτα και θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη για κάθε ζώο με 15 ευρώ.
 • Προβλέπεται τέλος στην αγορά προιόντων για κατοικίδια που θα επιβάλλεται για κάθε τεμάχιο κάθε προϊόντος.
 • Ειδικό τέλος 100 ευρώ το χρόνο για όποιον δεν στειρώνει το ζώο του άσχετα αν ο ιδιοκτήτης του δεν το ζευγαρώνει.
 • Ειδικό τέλος εγγραφής στη βάση των Δήμων για κάθε ζώο συντροφιάς.
 • Υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για τα ζώα συντροφιάς.
 • Για ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για λεισμανίαση (το γνωστό καλαζάρ). Σκύλοι που έστω και μία φορά παρουσιάσουν θετικό τίτλο θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά δύο φορές το χρόνο.

Τι προτείνουμε

 1. Δημοτικά κτηνιατρεία σε κάθε Δήμο για εξυπηρέτηση αναγκών νοσηλείας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων αλλά και προσιτές τιμές για στειρώσεις, εμβολιασμούς, αιματολογικές εξετάσεις δεσποζόμενων ζώων
 2. Ένα νομοσχέδιο για την προστασία ΟΛΩΝ των ζώων. Δεν χρήζουν προστασίας μόνοι οι σκύλοι και οι γάτες.
 3. Αυστηρό πλαίσιο ποινών και προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, παράνομης εκτροφής και κυνομαχιών.
 4. Αποτελεσματικό και διαφανές πλαίσιο συνεργασίας Δήμων – τοπικών φιλοζωικών σωματείων.
 5. Διαδημοτικά καταφύγια ζώων ή συνεργασία Δήμων με νόμιμους αδειοδοτημένους χώρους φύλαξης ζώων προσωρινής διαμονής με παράλληλη στοχευμένη προώθηση αγγελιών αδέσποτων ζώων σε υιοθεσία. 
 6. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου πλαισίου για την κατ’ επάγγελμα εκτροφή ζώων συντροφιάς και μηχανισμός ελέγχου συνθηκών διαβίωσης των ζώων σε συνθήκες επαγγελματικής εκτροφής.
 7. Περιορισμός στην αναπαραγωγή όλων των δεσποζόμενων ζώων. Δεν υπάρχει περιθώριο για ερασιτεχνική εκτροφή ζώων συντροφιάς οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εντάσσονται σε δίκτυο παράνομης εμπορίας ζώων.
 8. Φιλοζωική παιδεία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Σήμερα σημειώθηκε μια μικρή νίκη. Είναι όμως απλά μια αρχή σε έναν μακρύ δρόμο όπου η φιλοζωική κοινότητα ενωμένη θα καταθέσουμε αναλυτικά προτάσεις με στόχο την ψήφιση ενός νόμου σε ουσιαστική φιλοζωική κατεύθυνση εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 

 

 

 

Accelerated by:

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τηλέφωνο: +30 210 3008100

Δευτέρα έως Παρασκεύη: 10:00 - 16:00

Διεύθυνση: Πλατεία Μοναστηρακίου 

Αθήνα, ΤΚ 10562

Email: [email protected]

Newsletter

Κάνε τώρα εγγραφή και μάθε πρώτος τα νέα και τις δράσεις της μεγάλης φιλοζωικής μας κοινότητας! Με την εγγραφή σου αποδέχεσαι τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

© Copyright 2015 - 2019 Dogs' Voice