Loading...
 Start Page
Βόλος: Όταν η κοινωνία και οι φιλόζωοι είναι αντίπαλα στρατόπεδα
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 22 Οκτ 2015

Οι πρόσφατες εικόνες από το Δημοτικό Κυνοκομείο του Βόλου μας έκαναν όλους να ντραπούμε βαθειά για τη χώρα στην οποία ζούμε. Σκελετωμένα, άρρωστα, νεκρά ζώα που όπως αποκαλύφθηκε μετά πάλευαν μεταξύ τους για λιγοστή τροφή αφού ούτε αυτό το ελάχιστο δεν είχε φροντίσει η πολιτεία να τους προσφέρει. Όλα βρέθηκαν σε απείρως χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία ήταν πριν την περισυλλογή τους. 

Η τοπική αρχή του Βόλου, ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος και ο συνεργάτης του και "υπεύθυνος" του κυνοκομείου Νικόλαος Πολύζος εξετέλεσαν κατά γράμμα και διά παραλείψεως  σχέδιο εξόντωσης όλων των αδέσποτων σκύλων του κυνοκομείου ενώ παράλληλα προκαλούσαν με τις δηλώσεις τους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης βέβαιοι ότι το καθεστώς ατιμωρησίας δεν θα τους αγγίξει. 

Για τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Βόλου γράφτηκαν και συζητήθηκαν πολλά και ήδη η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Φιλόζωοι του Βόλου και της Αθήνας μετέβησαν στο κυνοκομείο και απομάκρυναν όσους περισσότερους σκύλους ήταν εφικτό ενώ περιέθαλψαν αυτούς που βρίσκονταν σε άμεση ανάγκη με δικά τους έξοδα.

Βγήκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι δικαίως και αναρωτήθηκαν: Πώς ανέχτηκε η τοπική κοινωνία του Βόλου κάτι τέτοιο; Πώς γίνεται να μην γνώριζε και να μην αντιδρούσε κανείς εκτός από τις φιλοζωικές της περιοχής; Πώς γίνεται να βγαίνει δημόσια ο δήμαρχος του Βόλου και να δηλώνει ότι δεν τον νοιάζει αν πεθάνουν τα αδέσποτα και να μην διαμαρτύρεται κανείς άλλος;

Η εσφαλμένη εντύπωση σε αυτή τη χώρα ότι οι φιλόζωοι και οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι ένα πλήθος γραφικών αργόσχολων που δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και δημιουργούν παντού εχθρούς για να δώσουν νόημα στη βαρετή ζωή τους είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο συνέβη το αίσχος του Βόλου. Η κοινωνία, στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν έχει καταλάβει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζώα δεν είναι μόνο δείγμα πολιτισμού αλλά συγκεκριμένα στην Ελλάδα αποτελεί ένα πολιτικό ζήτημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αν θέλουμε να ζούμε σε μια προοδευτική κοινωνία. Εσύ που ζευγάρωσες το σκύλο σου γιατί "πρέπει να κάνει μια γέννα", εσύ που αγόρασες από pet shop γιατί ήθελες τη ράτσα που είδες στη διαφήμιση, εσύ που ξέρεις ποιος βάζει φόλα και δεν τον καταγγέλεις, εσύ που όταν οι άλλοι διαμαρτύρονται κάθεσαι σπίτι σου και τους θεωρείς γραφικούς ήρθε η ώρα να σκεφτείς λίγο διαφορετικά. Και αν οι φιλόζωοι της περιοχής σου δεν σε έχουν πείσει ότι μπορείς να βοηθήσεις τουλάχιστον μην κάνεις την κατάσταση χειρότερη. 

Όσο η κοινωνία και οι φιλόζωοι είναι αντίπαλα στρατόπεδα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Σαφώς και υπάρχουν πολλά προβλήματα που με την οικονομική κρίση έχουν γίνει επιτακτικότερα αλλά υπάρχει και το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Κανένας Μπέος δεν επιτρέπεται να λαϊκίζει θεωρώντας ότι το να πεθάνουν 130 σκύλοι με ευθύνη του Δήμου (!) είναι αμελητέο "γιατί υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα". Κανένας άνθρωπος στην Ελλάδα του 2015 δεν επιτρέπεται να ασκεί βία, να κακοποιεί, να αναπαράγει ανεξέλεγκτα, να δηλητηριάζει αδέσποτα ζώα και να μένει ατιμώρητος γιατί οι υπόλοιποι δεν θέλουν να μπλέξουν. 

Φιλοζωικές οργανώσεις του Βόλου, της Αθήνας και του Πειραιά ανέλαβαν τους διασωθέντες σκύλους του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου και αφού τους περιθάλψουν με δικά τους έξοδα θα τους προωθήσουν σε υπεύθυνες υιοθεσίες. Για ακόμα μια φορά θα κάνουν αυτό που η ίδια η πολιτεία αρνείται, καίτοι οφείλει, να κάνει. Το ευχαριστούμε είναι πολύ λίγο. 

Όσα λάθη και αν έχουν κάνει οι φιλόζωοι (και σίγουρα θα έχουν κάνει κάποια) δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η κατάσταση με τα αδέσποτα στην Ελλάδα χωρίς εκείνους. Ας σταθούμε λοιπόν δίπλα στην προσπάθεια τους όσο ο καθένας μας μπορεί. 

Η ομάδα του Dogs' Voice

 

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice