Loading...
 Start Page
Υπάρχει λύση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα;
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 29 Οκτ 2015

Με αριθμό που αγγίζει πλέον τα 3 εκατομμύρια αδέσποτα πανελλαδικά και με εικόνες φρίκης να φθάνουν καθημερινά στις οθόνες και τα μάτια μας αναρωτιέται κανείς αν όλη αυτή η κατάσταση θα λάβει ποτέ τέλος. 

Στο Dogs' Voice έχουμε αφιερώσει τη δράση, το σκοπό και όλους τους λόγους ύπαρξης μας στο να μειώσουμε τον πληθυσμό αδέσποτων σκύλων και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις υπεύθυνες υιοθεσίες με ένα θετικό τρόπο, ως πράξεις αγάπης και όχι οίκτου. Άλλωστε οι ημίαιμοι σκύλοι ή οι σκύλοι του καταφυγίου είναι ιδιαίτεροι και μοναδικοί και αυτό το πιστευούμε απόλυτα.

Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα που δεν θα υπάρχουν αδέσποτα, οι νόμοι για αναπαραγωγή σκύλων θα εφαρμόζονται και όλοι θα μπορούν να αγοράζουν τον σκύλο της επιλογής τους ή να υιοθετούν το κουτάβι της φίλης ή του φίλου που με άδεια ζευγάρωσε τον σκύλο του. 

Αυτές είναι οι 6 προτάσεις του Dogs' Voice για την ΑΜΕΣΗ μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα:

1. Πανελλαδικό πρόγραμμα στειρώσεων: Οι δήμοι της χώρας οφείλουν σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και σε συνεννόηση με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις να οργανώσουν κινητές μονάδες στειρώσεων θηλυκών σκύλων και να μεριμνήσουν για την φιλοξενία αυτών μέχρι την ανάρρωση τους. Αυτό γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό στα αστικά κέντρα από τις φιλοζωικές της εκάστοτε περιοχής αλλά στην επαρχία υπάρχει πολύς δρόμος να καλυφθεί ακόμα. Το Dogs' Voice οργανώνει μια τέτοια πρωτοβουλία αλλά θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική αν οι Δήμοι διαδραμάτιζαν ενεργό ρόλο. 

2. Έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα: Η στείρωση θηλυκού σκύλου είναι υποχρεωτική για όσους δεν έχουν μόνιμη ή προσωρινή άδεια εκτροφέα. Ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να έχουν αυξημένες αρμοδιότητες να επιβλέπουν την τήρηση του νόμου και να επεμβαίνουν αναγκάζοντας τους πελάτες τους να τηρούν το νόμο. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν τσιπάρει το σκύλο τους με υποχρεωτική αναφορά του κτηνιάτρου στον σύλλογο του. Το κομμάτι της καταγραφής και μηχανοργάνωσης του πληθυσμού σκύλων είναι απαραίτητο για την όποια δράση. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι θα πρέπει κατόπιν να αναπαράγονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μέσω του συστήματος τοποθέτησης μικροτσίπ να μπορεί να ελέγχεται η αναδοχή των κουταβιών. 

3. Οργανωμένη δίωξη παράνομων εκτροφείων: Ή αλλιώς Κουτάβια ράτσας μόνο από νόμιμα αδειοδοτημένους εκτροφείς. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πρέπει να οργανώνει με διαφορετικό τρόπο καταγγελίες παράνομης εκτροφής και η αστυνομία οφείλει να επεμβαίνει και να βεβαιώνει αντίστοιχα πρόστιμα. Θυμίζουμε ότι παράνομη εκτροφή συνιστά και το να ζευγαρώσουν 2 ιδιώτες σκύλους ράτσας αναπαράγοντας κουτάβια προς πώληση. Το Dogs' Voice οργανώνει ομάδα δίωξης παράνομης εκτροφής και κακοποιήσης και ευελπιστεί μέσα στο 2016 να καταγγείλει πάνω από 600 περιστατικά για τα οποία ήδη συλλέγει στοιχεία.

4. Υπεύθυνες υιοθεσίες: Οι αδέσποτοι σκύλοι πρέπει να γίνουν πρωταγωνιστές. Διάφοροι φορείς μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Από μια διαφήμιση που δεν χρησιμοποιήσε σκύλο ράτσας αλλά κάποιον σκύλο καταφυγίου, από ανθρώπους που εξηγούν πόσο σημαντικό είναι να υιοθετούμε και τυγχάνουν απήχησης και τέλος από την προσέγγιση της προώθησης υιοθεσιών ως πράξεων αγάπης και όχι οίκτου. 

5. Εφαρμογή του νόμου σε περιστατικά κακοποιήσης ζώου: Μηδενική ανοχή και μηδενική ατιμωρησία. Όποιος κακοποιεί ενεργητικά ή παθητικά ζώο θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη και να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. 

6. Φιλοζωικά προγράμματα σε σχολεία: Προβλέπεται από τον νόμο, πλήν όμως δεν εφαρμόζεται ακόμα. Είναι ζήτημα της πολιτείας και μάλιστα σοβαρό να ενημερώσει παιδιά κάθε ηλικίας για το σεβασμό που οφείλουν να δείχνουν στα ζώα και κυρίως στην αστική πανίδα. 

Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί αν προσεγγίσουμε τη λύση του οργανωμένα και συλλογικά. 

Η ομάδα του Dogs' Voice

 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice