Loading...
 Start Page
Πώς τιμωρείται η κακοποίηση ζώων σε Ευρώπη και Αμερική
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 16 Οκτ 2020

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης ζώων  που έγιναν στη χώρα μας και το αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας να μετατραπεί η κακοποίηση ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα θεωρήσαμε κατάλληλο να αναφερθούμε στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην κακοποίηση ζώων στις υπόλοιπες δυτικές χώρες. 

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, η κακοποίηση ζώου θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με χρηματική ποινή ή και φυλάκιση.

Συγκεκριμένα:

Στην
Ιρλανδία υπάρχει διαφορά μεταξύ απλής και διακεκριμένης κακοποίησης. Η πρώτη τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση βάναυσης μεταχείρισης ή θανάτωσης το σχετικό πρόστιμο δύναται να φτάσει τα 250.000 ευρώ, ενώ η φυλάκιση να διαρκέσει έως 5 χρόνια. Στην Ιταλία, το χρονικό διάστημα της φυλάκισης είναι από 3 μήνες μέχρι 1 χρόνο, ενώ το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο δράστης κακοποίησης ζώων μπορεί να αγγίξει τα 15.000 ευρώ. 

Η ποινή φυλάκισης είναι μέχρι 2 χρόνια σε Γαλλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ισπανία, Φινλανδία, Δανία και Σουηδία. Στην Πολωνία, σε περιπτώσεις σοβαρής κακοποίησης η ποινή φυλάκισης δύναται να φτάσει τα 3 χρόνια και η απαγόρευση ιδιοκτησίας ζώου από το δράστη μπορεί να διαρκέσει για 10 χρόνια. 

Αξιοσημείωτη είναι και η Ελβετία, της οποίας οι νόμοι για την προστασία των ζώων είναι από τους αυστηρότερους του κόσμου, στην οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης 3 χρόνια. 

Στην Αγγλία, οι ποινές είναι χρηματικό πρόστιμο ή/και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες, ενώ η κακοποίηση ζώου το οποίο δεν ανήκει στο δράστη αντιμετωπίζεται ως φθορά ξένης ιδιοκτησίας και τιμωρείται ανάλογα. Στη Γερμανία η διάρκεια της φυλάκισης δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια και το πρόστιμο έχει ύψος μέχρι 25.000 ευρώ ενώ σε Αυστρία και Νορβηγία επιβάλλεται πρόστιμο και μέχρι 1 χρόνο φυλάκιση και στην Ολλανδία πρόστιμο και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες. 

Στην Ελλάδα, η κακοποίηση ζώου θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκισης, χρηματική ποινή 15.000 ευρώ και διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ. 

Παράλληλα, 24 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έχουν υπογράψει και εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία υπογράφηκε για πρώτη φορά το 1987 και τέθηκε σε ισχύ το 1992. Πρόκειται για μια σύμβαση, η οποία προωθεί την ευημερία των ζώων συντροφιάς και τους εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή προστασία. 

Αντίστοιχοι νόμοι που αφορούν οποιαδήποτε μορφή σωματικής κακοποίησης ζώων συντροφιάς ισχύουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στις ΗΠΑ υπάρχει ειδική Αστυνομία Ζώων η οποία συνιστά ειδικό σώμα ασφαλείας με δικό του προσωπικό και εξοπλισμό. Μόλις πέρσι, ψηφίστηκε και υπογράφηκε ως ομοσπονδιακός νόμος το Νομοσχέδιο για την Πρόληψη για την Κακοποίηση και το Βασανισμό Ζώων (PACT Act), το οποίο εκτός από χρηματική ποινή και φυλάκιση προβλέπει την αναγνώριση συγκεκριμένων πράξεων κακοποίησης ως κακουργήματα. Πριν την υπογραφή του νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η κάθε πολιτεία είχε τη δική της νομοθεσία αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία εξακολουθεί να ισχύει παράλληλα με το PACT Act.

Επιπρόσθετα, πάνω από τις μισές αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν νομικά να συμπεριληφθούν τα κατοικίδια ζώα στα ασφαλιστικά μέτρα ενδοοικογενειακής βίας ενώ όταν υπάρχει αδίκημα κακοποίησης ζώου η αστυνομία αυτεπάγγελτα εξετάζει αν συντρέχουν αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας καθώς θεωρείται πάγια αποδεδειγμένο ότι όσοι κακοποιούν συστηματικά ζώα είναι πολύ πιθανό να ασκούν βία και σε άλλα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας τους. 

Τέλος, για την αποτροπή της επανάληψης ενός τέτοιου εγκλήματος, πολιτείες εφαρμόζουν με νομοθεσία την καταγραφή των κακοποιών σε ειδικό μητρώο (Animal Abuser Registry Act), όπου τους απαγορεύεται ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος (πλημμέλημα ή
κακούργημα) η ιδιοκτησία κατοικίδιου ζώου, καθώς και η οποιαδήποτε επαφή με ζώο συντροφιάς. Όσων αφορά τα κακοποιημένα ζώα, αυτά απομακρύνονται από την κατοχή των δραστών, οι οποίοι υποχρεούνται να λάβουν ψυχιατρική συμβουλευτική. 

Μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στη νομική μεταχείριση των δραστών κακοποίησης ζώων είναι μεγάλη. Η χώρα μας εμφανίζει υψηλά ποσοστά κακοποίησης ζώων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό κάνει την αυστηροποίηση του δικού της νομικού πλαισίου ακόμα πιο επιτακτική. 

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, ελπίζουμε πως και η χώρα μας θα υιοθετήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να εξαλειφθούν επιτέλους τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα απέναντι σε αθώα ζώα.
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice