Loading...
 Start Page
Περιορισμός κυκλοφορίας και ζώα συντροφιάς, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Κλίκ για μεγέθυνση
Κυριακή 22 Μάρ 2020

Στις 6 το απόγευμα σήμερα Κυριακή, 22 Μαρτίου, όλη η χώρα τέθηκε σε περιορισμό μετακινήσεων το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς λόγο και χωρίς άδεια μετακινήσεων πλην των ανθρώπων που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, στην πολιτική προστασία και στην υγεία. 

Μετακίνηση με άδεια μέσω φόρμας και sms:

Κάθε μετακίνηση με κατοικίδιο θα πρέπει να λαμβάνει άδεια είτε μέσα από τη φόρμα τύπου Β πεδίο νούμερο 6 που θα βρείτε στο forma.gov.gr είτε μέσω ΔΩΡΕΑΝ sms στο 13033 στο οποίο γράφετε τον αριθμό 6, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση σας.

Πώς επηρεάζει αυτό τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, τα καταφύγια ζώων και όσους έχουμε κατοικίδια; 

1. Μέτρα σε επίπεδο Δήμων:

O υφυπουργός ΕσωτερικώνΘοδωρής Λιβάνιος, απέστειλε επιστολή στους Δήμους με θέμα «Ειδική μέριμνα για αδέσποτα ζώα», η οποία αναφέρει: «Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19, ανακύπτει ανάγκη λήψης μέριμνας για τα αδέσποτα ζώα, καθώς επίσης και για δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο να τα φροντίσουν.
Γνωρίζοντας, την ευαισθησία σας και το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που σας διακατέχει και αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή σας στη διαχείριση της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα, παρακαλώ όπως μεριμνήσετε σχετικά».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ζητείται από τους Δήμους να μεριμνήσουν για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων και για τους συμπολίτες μας με κατοικίδιο που δεν είναι σε θέση να φροντίσουν.
Πώς θα το κάνουν αυτό οι Δήμοι στην πράξη;
α. Θα πρέπει με τη διαδικασία της απευθείας αναθέσεως να προμηθευτούν ξηρά τροφή. Η διαδικασία αυτή απαιτεί το λιγότερο ένα μήνα για να μπορέσει να τρέξει. Ακόμα και αν την προμηθευούν πώς θα γνωρίζουν για τα ακριβή σημεία σίτισης;
β. Θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αιτήματα δημοτών για βοήθεια σχετικά με κατοικίδια ζώα. Ποιός θα πάει; Δημοτικοί υπάλληλοι; Εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες;

Τι θα κάνουν όντως οι Δήμοι;

Θα δώσουν ειδική άδεια σε εθελοντές για τη σίτιση αδέσποτων και όποια υποστήριξη μπορούν για την παροχή ξηράς τροφής. 
Καταλαβαίνουμε όλοι για ακόμα μια φορά ότι το μεγαλύτερος βάρος της διαβίωσης των αδέσποτων ζώων θα πέσει σε εθελοντές και σωματεία!

2. Καταφύγια ζώων:
Για τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας ζώων είτε αυτοί είναι νόμιμοι με άδεια, είτε είναι κρατικοί ή ιδιωτικοί, είτε είναι άτυποι (όπως οι περισσότεροι) θα πρέπει η πρόσβαση σε αυτούς να εμπεριέχεται στη μετακίνηση για παροχή βοήθειας. Δηλαδή θα πρέπει η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συμπεριλάβει ρητά την τροφοδότηση και συντήρηση χώρων στα οποία διαμένουν προσωρινά ζώα συντροφιάς στις περιπτώσεις παροχής βοήθειας. Με ενημέρωση που είχαμε σήμερα 23 Μαρτίου 2020 η περίπτωση αυτή εμπίπτει στον λόγο 6.

3. Αδέσποτα σε ανάγκη:
Η περισυλλογή τραυματισμένου ζώου και η μεταφορά του στον κτηνίατρο εμπίπτουν στην παροχή ανάγκης. Είναι αναγκαίο να εκδοθεί διευκρινιστική οδηγία στην οποία προστατεύεται κάθε μετακίνηση προς παροχή βοήθειας  και απεγκλωβισμού αδέσποτου ζώου. Βάσει λογικής επιτρέπεται εφόσον έχει προηγηθεί ειδική άδεια για παροχή βοήθειας είτε μέσω εντύπου είτε μέσω sms περίπτωση 6. Δεν έχει γίνει γνωστό αλλά η βασική λογική της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μέχρι στιγμής είναι να εντάσσονται στον λόγο 6 όλες οι περιπτώσεις που αφορούν σε ζώα συντροφιάς. 

4. Κατοικίδια:
Όσοι έχουμε κατοικίδια πρακτικά μπορούμε με δωρεάν sms στο 13033 με τον αριθμό 6 ονοματεπώνυμο και διεύθυνση να είμαστε καλυμμένοι αν μας σταματήσει κάποιος κατά τη διάρκεια της βόλτας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να πάμε το ζώο μας στον κτηνίατρο μόνο φυσικά αν συντρέχει κάποιος σοβαρός και επείγον λόγος και όχι για τακτικές θεραπείες.
*** Θυμίζουμε ότι η επίσκεψη στα pet shops θεωρείται μετακίνηση για τροφοδοσία και ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Για μετακίνηση σε pet shop επιλέγουμε τον λόγο 2 άρα έχουμε 2 κενό ονοματεπώνυμο κενό διεύθυνση και αποστολή στ0 13033. 

Η ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs' Voice αναμένει από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εκδοθούν διευκρινιστικές οδηγίες για την σίτιση αδέσποτων ζώων, καταφυγίων καθώς και την περισυλλογή και τον απεγκλωβισμό τραυματισμένων ζωων. 

Πρόταση μας: να αναδιατυπωθεί ο λόγος 4 ως εξής: "Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη" προκειμένου να καλυφθούν ΟΛΑ τα ζώα και όλες οι περιπτώσεις (περισυλλογή, κακοποίηση, σίτιση, μεταφορά σε κτηνιατρο κα).

Συμβουλή μας είναι: να ακολουθείτε τη διαδικασία για παροχή βοήθειας δηλαδή sms στο 13033 με τον αριθμό 6 ονοματεπώνυμο και διεύθυνση προκειμένου να προστρέχετε στη σίτιση αδέσποτων ζώων, καταφυγίων και στην περισυλλογή ή απεγκλωβισμό τραυματισμένων ζώων μέχρι να έχουμε και εγγράφως διευκρινιστική οδηγία αύριο. 

Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες. Σας παρακαλούμε να μείνετε σπίτι και να περιοριστείτε στις αποκλειστικά απαραίτητες μετακινήσεις. 
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice