Loading...
 Start Page
Εγκαταλείπουν ζώα λόγω παραπληροφόρησης ότι μεταδίδουν τον ιό και ο Δήμος Αθηναίων παίρνει θέση
Κλίκ για μεγέθυνση
Πέμπτη 17 Σεπ 2020
Ξεκίνησε ένας κύκλος παραπλανητικών δημοσιευμάτων με αφορμή το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έκανε προσλήψεις εποχικού προσωπικού περισυλλογής αδέσποτων ζώων "για την αντιμετώπιση των κατεπειγουσών αναγκών που αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης και διασποράς του COVID-19”.

Από την ανακοίνωση του Δήμου,που ήταν κακογραμμένη καθώς δεν επεξηγήθηκε επαρκώς πώς συνδέεται η περισυλλογή με την εξάπλωση του ιού, δόθηκε σε πολλούς η εντύπωση ότι ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος έκανε προσλήψεις είναι ότι τα αδέσποτα συμβάλλουν στην εξάπλωση και μετάδοση του ιού και για αυτό πρέπει να περισυλλεγούν κάτι το οποίο πυροδοτήθηκε και από τα διάφορα δημοσιεύματα που παρουσίασαν το θέμα με τον τρόπο αυτό. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προφανώς δεν το πιστεύει αυτό ούτε ήθελε να μαζέψει τα ζώα από την πόλη. 

Όπως εξήγησε το σωματείο Νοιάζομαι που συμμετέχει στην πενταμέλη επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης ο λόγος για τον οποίο έγιναν οι προσλήψεις είναι για να ενισχυθεί το τμήμα περισυλλογής προκειμένου περισσότερα ζώα να λάβουν κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση που υπάρξουν νέα μέτρα λόγω κορωνοϊού και όχι για να περισυλλεγούν επειδή μεταδίδουν τον ιό. 

Αρκετά άρθρα έγραψαν παραπληροφορώντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζεύει τα ζώα επειδή θεωρεί ότι είναι φορείς μετάδοσης με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να ανησυχήσει ότι πράγματι είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως αναληθές και δεν στηρίζεται από καμία επιστημονική άποψη. 

Τα πολλά τηλέφωνα που δέχθηκε ο Δήμος Αθηναίων από πολίτες που ήθελαν να παραδώσουν τα ζώα τους, τα πολλά μηνύματα που δεχθήκαμε και εμείς και άλλες οργανώσεις από πολιτες που καταγγέλουν ότι υπάρχει κόσμος που εγκαταλείπει τα ζώα του ή απειλεί αδέσποτα λόγω των δημοσιευμάτων αυτών ανάγκασαν το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων να εκδώσει την κάτωθι ανακοίνωση:

"Μετά από εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανθρώπων που σκέφτονται να παραδώσουν τα κατοικίδια τους στο Δήμο και σε συνέχεια των παραπλανητικών δημοσιευμάτων ότι δήθεν ο
Δήμος Θεσσαλονίκης
μαζεύει αδέσποτα για να εμποδίσει την εξάπλωση του COVID-19 έχουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και πλήθος λοιμοξιολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν ρητά τοποθετηθεί ότι τα κατοικίδια μας αλλά και τα αδέσποτα ζώα ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ.
2. Το πώς επιλέγει κάθε Δήμος να διαχειριστεί σε καιρούς κρίσης την τρέχουσα αγωνία του κόσμου για να εφαρμόσει πολιτικές διαχείρισης αδέσποτων ζώων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο από τη δική μας πλευρά και μαζί με άλλους Δήμους στην Ελλάδα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε για το καλό των πολιτών, των ζώων και της κοινωνίας ευρύτερα. Η περισυλλογή για παροχή κτηνιατρικής βοήθειας εν μέσω υγειονομικής κρίσης είναι παραπάνω από θεμιτή. Η υπόνοια όμως ότι τα ζώα είναι φορείς μετάδοσης του ιού είναι επικίνδυνη.
3. Οι επιστήμονες ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ να προτείνουν μέτρα προστασίας και υγειονομικής ασφάλειας και ουδείς άλλος δικαιούται να διασπείρει στο κοινό αναληθείς και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις για τόσο σοβαρά θέματα.
Παρακαλούμε θερμά τους Δημότες Αθηναίων αλλά και τους πολίτες της Ελλάδας να καταφύγουν στις επίσημες θέσεις των ειδικών και ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΤΟΥΣ καθώς επίσης και να μην πειράξουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΖΩΟ με το πρόσχημα ότι τα ζώα συντροφιάς συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού.
Έχουμε απευθύνει αίτημα στην Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας να προβούν στις απαραίτητες διευκρινίσεις, το έχουν κάνει στην αρχή της πανδημίας και θα αναγκαστούμε να το κάνουμε ξανά για να είμαστε σίγουροι πως ούτε ένας πολίτης δεν θα έχει ως δικαιολογία ότι δεν ήξερε.
Η σχέση μας και επαφή μας με τα ζώα είναι πολύτιμη και ασφαλής όταν τηρούμε μέτρα προσωπικής υγιεινής. Θα κινηθούμε και νομικά έναντι οποιουδήποτε διασπείρει ψευδείς ειδήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα ζώα."


Λίγο αργότερα ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε στη δημοσιογράφο Σταματίνα Σταματάκου και στο skai.gr ότι δεν πρόκειται για προσλήψεις αλλά για παράταση των συμβάσεων τους και τόνισε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πιστεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης ότι τα αδέσποτα ζώα είναι φορείς του covid-19 και τον μεταδίδουν

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα fake news και η παραπληροφόρηση είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ειδικά σε περιόδους κρίσης και ότι κάθε λέξη που γράφεται είναι σημαντική και έχει συνέπειες. 

Διαδώστε το μήνυμα: Δεν εγκαταλείπουμε τα κατακοιίδια μας, η συμβίωση μαζί τους είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΗΣ καθώς δεν μεταδίδουν και δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού. 
 

Γίνε και εσύ ένας κρίκος σε μια αλυσίδα αγάπης

© Copyright 2015 - 2024 Dogs' Voice